Statul român a solicitat intervenția giganților Google și Meta pentru a bloca publicitatea aferentă pieței negre din domeniul jocurilor de noroc.
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), autoritatea de reglementare din România, a adresat plângeri oficiale celor două companii din Silicon Valley, cerându-le să își asume responsabilitatea pentru promovarea ilegală a unor operatori care induc în eroare jucătorii.
Anunțuri ale operatorilor ilegali
O analiză realizată în februarie 2025 de ONJN a scos la iveală faptul că platformele Facebook, Facebook Messenger și sistemul de publicitate Google găzduiesc anunțuri care direcționează utilizatorii către operatori ilegali de jocuri de noroc.
Autoritatea română le-a cerut celor două companii date clare despre proveniența acestor reclame și despre mecanismele prin care aceste entități reușesc să câștige bani în mod ilegal.
Prin această acțiune, se urmărește în principal stoparea publicității ilegale, prin interzicerea reclamelor către operatori neautorizați, protecția jucătorilor, prin reducerea riscului de înșelăciune și dependență de jocuri ilegale, și, totodară, susținerea operatorilor licențiați, prin asigurarea unui mediu de joc corect și reglementat.
Vorbind în cadrul conferinței „Combaterea criminalității financiare în Europa Centrală”, Vlad-Cristian Soare, președintele ONJN, a fost tranșant în privința pericolului pe care piața neagră îl reprezintă pentru România: „Piața neagră din domeniul jocurilor de noroc este o amenințare socială: jucătorii nu beneficiază de nicio protecție, iar statul se confruntă cu riscuri majore la nivel economic și financiar”.
El a adăugat că: „La nivelul Uniunii Europene, se estimează că peste 70% din veniturile generate de jocurile de noroc ajung în piața neagră și mai puțin de 30% în sectorul reglementat și impozitat. Piața neagră este extrem de atractivă pentru jucători: nu se percep taxe pe câștiguri, iar ofertele sunt adesea mai tentante, deoarece organizatorii ilegali, neplătind impozite, pot propune oferte mult mai atractive.”
În urma acestor declarații și a auditului realizat în februarie anul curent, în Parlamentul României au apărut voci care cer intensificarea presiunii asupra Google și Meta, astfel încât aceștia să nu mai faciliteze accesul operatorilor ilegali către publicul larg.
Pierderi de un miliard de dolari!
Analiza Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a mai relevat că, între 2019 și 2023, statul a pierdut aproape un miliard de dolari în venituri fiscale estimate, din cauza publicității ilegale și a lipsei de control în mediul digital.
Ulterior, instituția sus-amintită a fost criticată de parlamentarii din partidul Uniunea Salvați România (USR), care au cerut ca responsabilitatea pentru reglementarea domeniului să fie transferată către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Până acum, Google și Meta nu au oferit niciun răspuns oficial, dar cele două platforme dezvoltă, în general, politici împotriva promovării serviciilor ilegale. În cazul în care nu primește un răspuns clar, România ar putea lua măsuri legale sau chiar să impună sancțiuni celor două entități.
Inițiativa despre care am vorbit în acest articol se alătură altor eforturi ale autorităților române de a combate jocurile de noroc ilegale, inclusiv prin blocarea site-urilor respective, dar și prin amendarea operatorilor neautorizați.